امروزه از مقاطع فولادی به دلیل دارا بودن از ویژگی ها و قابلیت های ویژه ای مانند استحکام بالا در صنایع مختلفی از جمله صنعت خودروسازی، تولید لوازم خانگی و پروژه های عمرانی و ساختمانی استفاده می شود. در بین کلیه محصولات فولادی، میلگرد، تیرآهن و لوله بیشترین سهم مصرف در کشور ما ایران را به خود اختصاص داده اند.
در این مطلب قصد داریم به معرفی و کاربرد میلگرد به عنوان پرمصرف ترین مقطع فولادی مهم در صنعت بپردازیم. بنابراین تا پایان با رسانه پولادنیوز همراه باشید.
میلگرد؛ پرمصرفترین مقطع فولادی
یکی از صنایع پراهمیت که همواره در حال رشد و توسعه در سراسر کشور می باشد، صنعت ساختمان سازی است. همانطور که می دانید در ساخت یک ساختمان از انواع پروفیل، میلگرد، تیرآهن، ورق و ساندویچ پانل استفاده می شود. در این بین میلگرد از بیشترین مصرف در این صنعت برخوردار می باشد.

با پیشرفت صنعت ساختمان سازی و ساخت برج های قول پیکر و ساختمان های مرتفع، مسئله استحکام از اهمیت ویژه ای نسبت به گذشته برخوردار است. بر همین اساس، انتخاب میلگرد با خصوصیات مورد نیاز و منطقه آب و هوایی هر پروژه ساختمانی بسیار حائز توجه است.
پارامترهای مهم در انتخاب میلگرد مناسب
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، میلگرد مهمترین و پرمصرف ترین مقطع فولادی است که در حال حاضر هیچ پروژه بزرگ ساختمانی را نمی توان بدون آن پیش برد.
در نظر گرفتن قیمت این مقطع فولادی به دلیل حجم مصرفی زیاد در ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است. بر همین همین اساس، انتخاب نوع میلگرد موردنیاز با هزینه مناسب از جمله دغدغه های فعالان حوزه صنعت فولاد می باشد.
پیش از آنکه به فاکتورهای مهم انتخاب میلگرد اشاره کنیم، لازم است که ابتدا به تعریفی جامع در مورد این مقطع فولادی بپردازیم.
میلگرد چیست و انواع آن
میلگرد در ابعاد مختلفی تولید می شود و در دو دسته آجدار و ساده به بازار آهن عرضه می گردند. از روی ظاهر میلگرد به راحتی می توان آجدار یا ساده بودن آن را تشخیص داد.
میلگرد ساده: میلگرد ساده با گرید A1 شناخته می شود. ظاهر این نوع میلگرد صاف و بدون آج است. از کاربرد آن نیز می توان به عنوان تقویت کننده در بتن و نماسازی ساختمان اشاره کرد.
میلگرد آجدار: میلگرد آجدار از شمش نورد گرم تولید می شود که برجستگی های طولی را هنگام تولید در آن ایجاد می کنند. این نوع میلگرد با قطرهای مختلفی در بازار یافت می شود. از انواع میلگرد آجدار می توان به تولید در سه گرید A3 ،A2 و A4 اشاره کرد:
گرید A2: میلگرد آجدار با گرید A2 از کربن کمی برخوردار است که همین عامل باعث شده که خاصیت شکل پذیری خوبی داشته باشد و از میلگردهای نیمه سخت محسوب شود. این نوع میلگردها به دلیل قابلیت انعطاف پذیری در ساخت خاموت مورد استفاده قرار می گیرند.
گرید A3: میلگرد آجدار با گرید A3 از نظر ظاهری دارای آج های هفت و هشتی می باشد و از میلگردهای نیمه سخت محسوب می شود و دارای مقاومت بیشتری نسبت به گرید A2 می باشد.
گرید A4: میلگرد آجدار با گرید A4 از آج هایی با شکل مرکب تشکیل شده و در دسته میلگردهای سخت قرار می گیرد. این نوع نسبت به گریدهای A2 و A3 از وزن کمتر و مقاومت و سختی بیشتری برخوردار است. از نظر قیمتی نیز میلگرد آجدار با گرید A4 از قیمت بالاتری نسبت به دو گرید قبلی برخوردار است.
در نهایت می توان گفت که انتخاب میلگرد مناسب بسته به پروژه شما متغیر است. با این حال برای انتخاب انواع میلگرد پارامترهای عمومی مشخصی وجود دارد.
ویژگی هایی مثل رنگ مشکی، عدم خمیدگی و انحنا در بدنه میلگرد از جمله ویژگی های ظاهری است که نشان دهنده مرغوبیت میلگرد می باشد.
نحوه تولید میلگرد
در هر کشوری، میلگردها بر اساس جنس و استانداردهای خاصی به تولید می رسند. در این بخش به انواع جنس، استانداردها و روش های تولید میلگرد در کشورهای مختلف اشاره خواهیم کرد.
به طور کلی می توان میلگردها را از لحاظ جنس و متریال آن ها به دسته های مختلفی مانند فولادزنگ نزن، گالوانیزه، کربنی، اپوکسی، اروپایی و فایبرگلاس تقسیم بندی کرد:
فولادزنگ نزن: مقاوم در برابر زنگ زدگی، کیفیت و قیمت بالا که معمولا اولین انتخاب پیمانکاران نیست.
گالوانیزه: میلگرد گالوانیزه دارای مقاومت بیشتری نسبت به میلگرد کربنی است، اما از میلگرد اپوکسی ضعیف تر است.
کربنی: میلگرد کربنی به «نوار سیاه» یا «میلگرد سیاه» هم متداول است و استحکام کششی بسیار زیادی دارد، اما برای مناطق مرطوب توصیه نمیشود.
اپوکسی: همان میلگرد سیاه با روکش اپوکسی است که مقاومت بیشتری در مقابل زنگ زدگی دارد.
اروپایی و فایبرگلاس: میلگرد نوع اروپایی از قیمت و مقاومت بالایی برخوردار است.
همانطور که پیش از این اشاره کردیم در کشورهای مختلف از جمله اروپا، ژاپن و ایران از میلگردهای متنوعی استفاده می شود:
اروپا: در این قاره میلگرد معمولا به روش ترمکس تولید می گردد.
ژاپن: در این کشور به دلیل وجود زلزله های بسیار از میلگرد آلیاژی استفاده می شود.
ایران: در کشور ما ایران، شرایط آب و هوایی متفاوتی وجود دارد و میلگردهای متنوعی به تولید می رسند که برای هر منطقه با توجه به موقیعت جغرافیایی آن، بودجه پروژه و شرایط اقلیمی از یک نوع میلگرد استفاده می گردد.

علاوه بر مواردی که در بالا ذکر کردیم، میلگرد ترانس و تقویتی نیز دو نوع دیگر از انواع میلگرد می باشند. میلگرد تقویتی به روش نورد گرم و از شمش فولادی به تولید می رسد و از مقاومت کششی بسیاری برخوردار است. میلگرد ترانس نیز برای کاربردهای تزئینی و افزایش استحکام تن در ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
کارخانه های فولادی بسیاری در سراسر جهان و از جمله ایران در زمینه تولید میلگرد فعالیت دارند که در بخش بعدی به مهمترین تولیدکنندگان این مقطع فولادی در کشورمان ایران اشاره خواهیم کرد.
تولیدکنندگان برتر میلگرد در ایران
همانطور که پیش از این اشاره کردیم، کارخانجات فولادی بسیاری در کشور ما در حوزه تولید میلگرد با کیفیت فعال هستند. کارخانه ذوب آهن اصفهان از جمله برترین تولیدکننده میلگرد در کشور می باشد که به تولید میلگرد ساده در سایزهای 4، 5 و 7 و میلگرد آجدار در سایزهای 4، 5، 6 و 7 مشغول می باشد.
علاوه بر کارخانه ذوب آهن اصفهان می توان کارخانه های فولاد خراسان، فولاد ظفر بناب، فولاد میانه، مجتمع فولاد بافق، صنایع فولاد کاوه تیکمه داش، فولاد سیرجان، فولاد کرمان بردسیر، مجتمع فولاد آناهیتا گیلان، مجتمع فولاد روهینا جنوب، سرمد ابرکوه یزد، فولاد کویر کاشان، فولاد آلیاژی ایران، فولاد خرمدشت تاکستان و نورد کوثر اهواز را در زمره برترین تولیدکنندگان میلگرد ایران دانست.
ثبت دیدگاه